Huvudsidan
Svensk fridykning

Fakta om laget 2002

Hur går det i världscupen 2002?
text & foto: ©Sebastian Näslund

Det svenska landslaget tas officiellt ut efter resultaten på RM. Det talas i styrelsen om att också inkludera resultat i andra tävlingar i Sverige och utomlands. Så har det i praktiken också gjorts - t ex förra året där konstantviktsdyken uteblev utsågs laget efter vad de presterat i rekord och under träning. I framtiden talas det om att kanske t o m utse en lagkapten som väljer laget efter eget huvud - d v s tar hänsyn till ett större antal fridykare och deras prestationer.

Årets representation till Världscupen på Hawaii sammanfaller med årets tre första placeringar i RM. Att vi här saknar namn som Jonas Landén, Mattias Lanner, Erik Milles, Mikael Asp handlar om att vissa inte velat åka, andra inte haft råd, andra inte bevisat sig på tävling. Vi vet dock att Erik Milles har börjat göra trygga dyk över 50 meter på stående fot. Jonas Landén är mycket nöjd med sin träning i statiskt som ogta hamnar över 6 minuter. Mattias Lanner (som nyligen satte svenskt dynamiskt rekord 133 meter i bassäng) gjorde 70 meter på träning i medelhavet.


Erik Milles, Mattias Lanner

Att Lotta Ericson nu tar en plats i herrlaget är ju intressant för sporten som just sett ett världsrekord där världens djupaste man nu är en kvinna (Tanay Streeter No limit 160 meter). Det finns visserligen underlag för ett damlag med talanger som Yamina Enedahl och Anna Lindström (den senare har utvecklats med rasande fart över sommaren; 46 meter free immersion med livet som insats i augusti). Men Hawaii är för dyrt och för långt bort. Till 2003 års stora världsmästerskap i Turkiet finns förutsättningar för ett herrlag och ett damlag som båda har möjligheter att ta pallplats. Men nu handlar det om världscupen på Hawaii där 21 nationer finns representerade.

Till Hawaii åker således

Lotta Ericsson efter 5.02 i andhållning på dykmässan. Bill Strömberg, svensk mästare 2002

Bill Strömberg från Malmö - som på senare tid visat sig vara mycket stark. Ett svensk och nordiskt rekord i både konstantvikt och statisk andhållning. 63 meter respektive 6.30 min. Bill kommer att träna med IAFD och Pipins gubbar på Dominicanska republiken några veckor innan Världscupen..

Oscar Tiger, nykomling från Stockholm. Järnfysik med ett antall vasalopp i benen. Får sina andningsreflexer efter 3 minuter i statisk andhållning. Aldrig riktigt tränat utomlands i klart varmt vatten. Dock oerfaren i tävling vilket bevisades i tävling i Österrike där han satte KV djup en meter över sitt personbästa och trots tveksam hälsa innan dyket går till taggen och kommer upp och får rejäl Blackout. Läs mer.

Lotta Ericson. Mamman från Malmö som just slutat röka. En jävel på att hålla andan, tycker t o m om det. Har bara tränat fridykning i ett knappt år. Har tränat med Bill och tävlat i Danmark och Österrike. Dyker runt 50 i svenska vatten och några meter till när det är varmt och klart. Kan en bra dag hålla andan över 6 minuter. Prioriterar fridykning stenhårt och är hungrig på nya personliga rekord. Lyckades trots försiktighet uppleva en blackout på Österrikisk tävling i September efter dyk till 49 meter. Läs mer om Lotta här.

Samt en reserv.

Det är i klass med förra årets lag som tog 357 poäng, men fridykningen har inte stått still - alla länder har utvecklats under året. Fridykning är fortfarande en sport som letar efter sina gränser. Det handlar fortfarande om metrar, inte centimetrar. Det som var djupt och länge för ett år sedan är i år något som blir allt vanligare bland de tävlande.

Kolla föregående års resultat
Ibiza results individual
Ibiza results team

21 lag deltar i årets tävlingen. Om Belgien inte sambar ut sig (som förra året) kommer de att hota Sverige. Likaså kommer Tjeckoslavakien med sin superstjärna Martin Stepanek att ta en drös med poäng. Frankrike är som vanligt favoriter, speciellt nu när inte Italien är med. Likaså faller Grekland, Österrike och Tyskland bort som inte närvarar. Tre lag som kan slå Sverige.
Varning dock för Kanada som tränar med Kirk Krack (5e plats och 321 p förra året). Och Venezuela som förmodligen kommer att ligga på samma nivå som Sverige. Det finns alltså fem lag som kan klå Sverige; Frankrike, Belgien, Venezuela, Tjeckoslovakien och möjligen Canada. Men som ni vet det räcker att en gubbe i tremannalaget diskvalificeras i en gren... så är man långt ner i listan.

Negativt är att Lotta och Oscar är så nya i sporten. Fridykning handlar om så mycket mer än att ha talang och dyka djupt. Med åren lär man sig att hålla sig frisk, bevara lugnet och rätt pricka in en formtopp. Omdöme är en tillgång - något som man antingen föds med eller måste samla på genom åren.

Positivt är att Sveriges lag kommer att vara väl acklimatiserat och förberett. Bill tränar en månad innan utomlands och Lotta och Oscar kommer ner en vecka innan.
Peter Lindholm coachar och även jag kommer att finnas på plats och kan, i den mån jag inte rapporterar, även stötta laget.

Så min gissning är 4:e plats om alla i laget klarar sig i "mål". Och neråt 11 plats om någon misslyckas i en gren.


Pradon ur franska laget - troliga vinnare

TÄVLING
Gissa hur många poäng svenska landslaget tar. Närmast vinner en video från världscupen.
maila; info @ webvideo.nu skriv poängen i "subject line" och din adress inne i mailet.

Rapporter från Världscupen kommer att finnas här.