Huvudsidan
Svensk fridykning

VM - Dag för dag
Mycket av det ni kan läsa nedan faller under kategorin overifierat skvaller och allmän fridykarjargong. En del lämpar sig inte för översättning till engelska eller att på annat sätt citeras inför det internationella fridykaretablisemanget

5 Fredag
Ankomst och registrering
Svenska laget har varit här en vecka redan och satt personrekord.
Atleter och coacher bor på Club Med. Kända ansikten som Kirk, Martin, Tanya, Herbert, Umberto, Loic, Frederic, Claude, Pierre, Karoline vimlar förbi. Synd att inte Eric eller Pipin valt att tävla med Aida. Eller de som slagit rekord under FREE.
   
6 Lördag
Träning, välkomstdrink, parad, fyrverkeri
Officiell träningsdag från ca 500 meter ut från kusten. 1,5 timmar per lag. Säkerhetsdykare assisterar (fridykare). Gunnar är med för första gången och mjukar upp med 32 meter. Coachen Mikael ber organisationen om en längre lina. Jonas visar vägen och sätter personbästa med 64,9, Mattias följer efter till 64 meter. Bill som egentligen gjort sitt sista dyk tar sig ner till 67 meter med sina bifenor.
   
7 Söndag
Träning konstant vikt

Hårt väder ställer in träningen. Långa möten och diskussioner med lagkaptener. Linan till tävlingen sträcks och Gunnar konstaterar att det nog kunde göras bättre. Egypten, Ryssland och Marocko har endast en i varje lag och bildar ett låtsaslag. Ryktet säger att Herbert Nitsch varit nere på 84. NYTT: Ryktet är nu att det var 89 meter
Milles, Hanli och Sebastian åker och tränar på skyddad plats med Simon i Norska laget (vilket ger resultat, se nedan).
Stora blå visas på storskärm. Lagkaptenerna lämnar in djupen. Mikael lämnar in 62/62/62. Fascinerande djup för svensk fridykning men ni ska veta att när man ligger där längs linan och fokuserar ner i det stora blå så känns det som man bara behöver släppa linan och glida ner. Varmt och skönt och inga "thermoclines" (I alla fall inte ditt jag når)

 
8 Måndag
Konstant vikt tävling

Svenska laget tränar själva trots hårt väder. Tävlingarna börjar på ny plats utanför kusten. Kulingvindar, tuffa stressiga förhållanden. Allt sker från två linor i aktern från en stor motorkatamaran. Vackert väder, vacker kustremsa som ingen ser eftersom alla bara tittar neråt. Djup från 44 till 15 meter. Tävlingsledningen stressad men under dagen kommer rutin och dagen förlöper utan incidenter. Dock ser vi några sambas och 1-2 blackouts av mindre rutinerade dykare som stressar upp sig. Bl a en Caymandykare som bara är van att simma i shorts med harpungevär.

NYTT: 8 diskvalificeringar av 60 dyk.

Tom och Thomas i norska laget diskas p g a av lätta sambor. (Jag gissar att dom snart tar bort sin uttalade ambition att bli skandinaviens bästa fridykare från sin hemsida). Simon däremot behåller lugnet och tar sina 32 meter. Nu vill jag tillägga att jag personligen anser att dyka till 30 och 34 meter och komma upp med samba är också en prestation värd att respektera).

Jag har som enda utomstående filmare släpps in på tävlingsområdet, men ligger lågt och filmar mest borta vid träningslinorna. Allt är oerhört ansträngt och stressat och nya planer och beslut dyker upp ideligen. Det är ett stort och svårt projekt att genomföra ett VM utan mycket pengar. Men en första dag har lyckats genomföras. Detta VM är med all sannolikhet det största som hänt fridykningen hittils (sen den där håriga apan dök efter den där fisken han såg nere vid botten). Det är en fantastisk och inspirerande känsla att befinna sig bland världens bästa fridykare.
Tanya Streeter världsrekordhållare i konstant bråkar med en okänd säkerhetsdykare och ber honom släcka cigaretten där han sitter bredvid henne i en "shuttleboat". Denne latinske man har inga intentioner att lyda henne varpå hon frågar honom om hans namn och säger syrligt " we will see if you are on this boat tomorrow".

   
9 Tisdag
Konstant vikt tävling

Vädret lugnt, nästan exemplariskt. Tävlingsbåten ankrar upp utanför sydkusten en kilometer ut. En spanjor ber om allas uppmärksamhet och meddelar att det numera råder rökförbud på hela båten.

Själv har jag tillfrågats av det italienska filmteamet om jag kan sköta en av deras två undervattenskameror. Detta är en av de två officiella UV-videokamerorna på tävlingen. Vilket gör att jag upplever tävlingen från första parkett och har mer att rapportera.

Svenska laget tränar för sista gången innan sin tävlingsdag. Erik Milles är med och fotograferar fridykarmonstret Herbert under vatten och konsterar att man faktisk kan prata med honom. Det är nämligen så att man rent reflexmässigt tystnar och böjer sitt huvud i bävan varje gång man möter honom i korridorer, polkanter och pissoarer.

Tävlingen består i dag av 27 dykare. 50 meter och ner till 30 meter. Två dykare från föregående dag tillåts dyka om eftersom organisationen missat att meddela dem i tid var de ska vara när (träningslinor, tävlingslinor e t c). Endast två diskvalificeringar idag. tydligen mer tävlingsrutinerat folk. Jag möter Karoline Dal Toe på sju meters djup och hon vinkar på vägen upp.

Fotografens skrönor:
Lite trångt runt de två tävlingslinorna. Två atleter, två coacher, fyra fridykande säkerhetsdykare. Trimix dykare som hänger och knör på en lina intill och så jag som anser mig vara viktigast av alla och vill ha bra bilder. Sen ligger det nån svartmuskig typ och trängs vid en badstege. Jag undrar vad han gör här eftersom det är den plats jag också valt som min favoritplats för att fullt ut få med eventuella glädjeyttringar eller sambaskak vid ytan. Jag stirrar och han stirrar tillbaka. Jag sätter kameran demonstrativt under hans arm där han ligger och håller sig i stegen. Ovanligt lat säkerhetsdykande fridykare om han nu är det, han har förmodligen någon liten fjant uppgift och inte fattar att han ligger i vägen. Jag stöter till honom med ryggen flera gånger medans jag gör ett strålande jobb som fotograf, men han fattar inte vinken och ständigt lägger han sig i vägen. Vi fortsätter dagen ut och knuffas om bra plats.
En tysk kvinna (hon med det svarta håret som var med i Hemmoor cup och fyllde ut sin våtdräkt på ett föredömligt sätt) simmar ner till 45 meter med slitna elite pro fenor. Det tar en oändlighet för henne att ta dom första tio meterna ner och jag förbereder mig på att filma samba när hon kommer upp. Efter en och femtio kommer hon upp och pustar ut lite lätt och lämnar över taggen.
Vid näst sista dyket på 36 meter skymtar jag plätten från ytan. När trettiometerskillen dyker följer jag med ner och ser honom rycka taggen.
När dagen är över och den enerverande lata svartmuskige fridykaren tar av sig masken ser jag Sebastian Nagels uppenbarelse, huvdudomare och AIDAs internationella president.

Ett hetsigt lagkaptenmöte hålls. Mycket klagomål på organisationen. Det pratades mest om praktiska saker och väntetider m m

Hanli stjäl en intervju med Herbert som bl a berättar hur man packar lungorna med luft; "Then you fill up your lungs untill you feel like they explode". Två käcka journalistskor från expressen är där och fyrar av frågor.

En spanjor som sysslar med vattenmusikterapi fyller poolen med lugn musik och Simen från Norge gör en och en halv minut över personbästa. 5.29. Laget diskuterar om det skulle godkännts eller inte. Hanli ser en italiensk tjej få en svår samba under statisk träning och hennes tränare som diskret håller henne under armbågarna och det hela passerar obemärkt.

Foto från Bill Jonas, Bill och Mattias

10 Onsdag
Konstant vikt tävling

 

Endast en DQ idag.

Trimix dykarna är lite bekymrade över att de måste gå ner till 86 meter i morgon - det ingick inte i deras deal. Domaren Jacques säger att det duger om de ligger på 80 och tittar när han tar taggen. Det ska sättas en UV kamera i handen på trimixdykaren, tyvärr den kamera som jag filmar med, men jag har blivit lovad en lika fin. Dock kommer kunna trixa till mig bilderna från denna den djupaste kamera - det ska bli nått att se det.

Hubert Meyer mår bra och höll andan på träning i 8 minuter och 10 sek. Herbert Nitsch höll andan i poolen till 8.11 - han är tydligen i fin form. Undrar om Martin från Tjekoslavakien i statisk kan ta in de 2 meter (2 poäng) han ligger efter i konstant vikt. Vem blir egentligen världens bästa fridykare på detta VM?

Jo ja just det, vill bara nämna att Bill och Jonas med lätthet tog sig ner till 62 trots att jag tog mig friheten att sätta kameran i fejset på Jonas på vägen ner. Jag ska till lagkaptenmötet i kväll och höra om någon har några synpunkter på de 5 fotografer som finns där nere. det är en balans mellan att få bra bilder utan att störa fridykaren.

Venezuela som skulle kunnat slå sverige sambade ut sig idag - eller rättare sagt en fete BO. Jag såg honom tappa all luft på 3-4 meter och hur säkerhetsfridykaren teckande uppåt att här kommer problem.

Säkerhetsdykarna är ascoola. Något mer professionellt, förtroendeingivande har jag inte stött på. 19 stycken, alla hämtade från Umbertos fridykarskola på Sardinien. Carl och Mats från GBG apnea kan intyga - de har varit där.

Bill som har koll har räknat ut att Sverige har en teoretisk femteplacering om allt går vägen. Mattias dyker i morgon, han var rätt tyst där han låg på sin säng där jag såg honom sist. Koncentrerad? Oroad över sina bihålor?

Erik Milles är inte bara Sveriges djupaste man, han är också prylfetischist.

Antidoping tester har gjorts på bland annat grekland och USA. Dessa görs när som helst på dygnet, ofta tre personer/lag om dagen. Man tar urin som skickas till ett labb i Barcelona som gjorde samma sak för OS-92. Man letar bl a efter betablockerare som sänker metabolismen.

Som exempel på vad som diskuteras på lagkaptenmöten kan nämnas temperaturen i tävlingspoolen och det faktum att alla atleter inte kommer att kunna bottna. Dieter (Herberts coach) är lite orolig för att han inte ska få plats på den kan som löper runt bassängen under vatten. Vidare har någon stulit våtdräkter från räcken på första våningen och dessutom en sponsorbanderoll och min spheremask.

Tanya säger att man inte ska titta upp de sista metrarna eftersom man då klämmer åt vissa blodkanaler bak i nacken. Nu vet ni det. dessutom simmade hon lätt ner till 60 meter trots att hon har mens. Hon andas MYCKET innan hon dyker.

72 scuba flaskor användes idag till säkerhetsdykarna. Tillräckligt mycket luft för en person i 432 dagar. En trimixdykare går ner med minst 80 kilo. Åtta olika blandningar används i flaskorna. De som scubadyker utsätter sig för fler risker än fridykarna. 4 minuter på 80 meters djup kan kräva dekompression på mer än två timmar.

Flera nationella rekord har satts bl a spansk rekord för kvinnor konstant 46 meter och irländskt rekord för män i konstant 15 meter.

11 Torsdag
Konstant vikt tävling

 

Jag vaknar alltför tidigt utan att kunna somna om och inser att även jag är nervös. Fan det här är den största dan för fridykning som sport hittils skulle jag vilja säga. Och jag har uppgiften att filma närmast dykarna. Det sista jag vill är att krocka med Herbert Nitsch när han är på väg upp.
Vinden viner - kanske det blir inställt. Men nej, alla bussar avgår som vanligt. Det är en hetsig stämning ute på tävlingsbåten, mycket press har trängts ombord, alla är förväntansfulla. Båtar ligger och guppar så nära dom kan. 15 minutes to official top skriker någon i megafon. Gunnar har fått en fin T-shirt det står AIDA official på och är funktionär i dag. Tar emot och ser till att rätt tag hamnar på rätt lina. Så många detaljer som måste göras till punkt och pricka enligt regler. Någonstans bakom förvirring finns en tanke.
Jag går i vattnet. Vi är sex stycken som ligger där - två säkerhetsdykare på varje lina, en domare och jag. Säkerhetsdykarna tar några dyk som uppvärmning. Jag går ner till 12 meter och får andningsreflexer direkt. Herbert Nitsch "tag" singlar ner längs linan fäst vid en karbinhake. Det står 86 meter på den. Jag ser två fotografer med flaskor längre ner - jag ger OK tecken till min kollega som tar vid nere på 25 meter. 5 fingrar betyder fem minuter till official top. Scuba dykare ligger som ett pärlband ner i djupet så långt man kan se. Längst ner ligger Carlos Gardell - trimix special. Han har fåtte en videokamera idag.
Nu ligger Herbert vid sin lina med coachen Dieter. Om Herbert är blygsamheten själv så syns och hörs Dieter desto mer i olika sammanhang. Herbert andas lungt. Four minutes to official top och bara nån halv minut senare ropar domaren Jacques ut - Two minutes to official top. Herbert måste ändra sin andning direkt - och ja han packar. Jag tittar på honom - hur mycket till ska han ta ner - när ska jag sticka. Han har sagt att han packar "until it feels they can explode". Nu sticker jag och ser i ögonvrån hur hans fenor är över ytan också, eller rättare sagt hans monofena. Jag följer honom fem kanske 10 meter ner och jag minns inte om jag fick en bra bild eller inte - det har varit en helt otrolig dag med fantastiska prestationer av namn jag bara läst på papper eller sett på en internetsida. Herbert återvänder inte speciellt andfådd och taggen har han med sig - 86 meter, 4 meter djupare än Eric Fattah och detta med vanli mask. För Tjekoslavaken Martin går det sämre, kommer upp med blod ur näsan efter att ha vänt på 60 ungefär - starkt att vända och komma upp och få några poäng i alla fall. Tryckutjämningen verkar inte funka. Det är just Tryckutjämningen som stoppar Nitsch från att gå djupare säger han.

På tävlingen har 129 atleter dykt. 14 har diskvalificerats, två av dem sista dagen. Hubert Meyer som jag ser somna in nånstans 3-4 meter under ytan och sedan hur obehagligt som helst ser jag en belgare som tio meter under under ytan börjar simma som ett panikslaget barn samtidigt som han stirrar mot ytan - just framför kameran på 4 meters djup släcks hans ögon och luften går ur honom. Ta honom, ta honom nästan skriker jag under ytan där han flyter livlös upp. Hubert Meyer ser ännu värre ut, blod rinner ur munnen och han är blek som ett lik - som fridykare vet är detta ett stadium som snabbt går över och de är på fötter någon minut senare med leenden på läpparna - inga bestående men, allt är så att säga inom det förväntade. Mest av allt vill jag minnas alla fantastiska prestationer av idrottsmän som kommer upp från mörkret med klar blick och oklanderlig teknik i hållning fensim och andning - och det är precis så den siste svensken Lanner kommer upp, 62 meter solklart och Sverige har chans att gå om Tyskland och kanske till och med Belgien till en tredje plats efter Italien och Frankrike. Men nog blev jag lite nervös när det är 1.30 kvar till dyk och Lanner störs av en våg och tittar upp och säger till Mikael Hurtig, fan vilka vågor.
Umberto gör ett lika solklart dyk till 73 meter. På taket av tävlingsbåten tar Erik bilder och Hanli står på en båt fylld av italienare som visar sig vara Pelizzaris familj och Hanli intervjuar Umbertos syster och Umberto själv när han simmar fram till mamma och pappa. Umberto har lovat mamma att sluta dyka så djupt - men han kände att Italien behövde honom.

Som vanligt är det tubdykarna som tagit de största riskerna idag - och i samband med det gjort slut på 102 flaskor med luft och andra skumma blandningar.

Och Eric Fattah sitter i Canada och kommenterar gnälligt om säkerheten på en tävling som han inte vet så mycket om. Åk och tävla istället - de andra atleterna tycks vara nöjda med säkerheten. Och trimixdykare fanns där nere under tävlingen och på träning anbefalldes kort nylonlina fäst vid atleten och löpande längs dyklinan. Lite bökigt men funkar bra och ett enkelt sätt att höja säkerheten till acceptabel nivå - jag kommer själv testa detta på träning - en bra grej för oss som saknar broms - ska man bli bra i fridykning ska man ha den bästa säkerhet man kan ordna och sedan släppa på bromsen - för det har Umberto sagt till mig - Avanti.

Umban hälsar och tackar för boken från Mats och Carl.

 

12 Fredag

Ledig/ träning

Och plötsligt så är det som om hela Club Med, Ibiza har somnat... en ledig dag efter allt rekordsättande och annat stress. Folk flyter lugnt i poolen och håller andan, imorgons statiska apnea kan vara avgörande. Just nu ser listan ut:

1. Italien 210 poäng

2.Frankrike 201 poäng

3. Sverige 185 poäng

4. Grekland 178 poäng

Risken är att Grekerna håller längre än oss... de har alltså tränat med Andy Le Sauce. Chansen däremot är att Frankrike eller Italien sambar ut sig. Men, Bill utstrålar sin vanliga självsäkerhet och Jonas höll 6:16 på träning! Matthias är ju frisk igen, så det ser lovande ut...

 

 
13 Lördag
Statisk tävling och prisutdelning.

Sverige håller undan för Grekland. Jonas 6.01. Mattias 5.31 och Slutligen Bill 5.46 (drygt fyra minuter gade räckt till att försvara 3dje placeringen).

Nitsch upp på 8.07 med lätt samba. Stepanek ligger lågt. En finländare håller ca 6.20 och är 4:e bästa andhållare. Hubert från Tyskland håller över 7 minuter.

Tillbaka till Fridykning.se